Yem Katkısı Nedir

Ülkelerin gelişmişlik düzeyini gösteren verilerden birisi, dengeli beslenmedir. Dengeli beslenmede günlük tüketilen enerji ve protein miktarı kadar, alınan enerji ve proteinin hangi besin kaynağından sağlandığı da önemlidir. Tüketilen proteinin hayvansal kaynaklı olması bizlerin ve gelecek nesillerin gelişimi ve sağlığı açısından önem taşımaktadır.

Türkiye’de hayvansal protein üretimi yetersiz ve kaliteli beslenme açısından da tüketimdeki oranı olması gereken düzeyde değildir. İnsanlar için değerli olan et, süt, yumurta gibi besin maddelerinin oluşumu için hayvan besleme ve dolayısıyla karma yem sanayi önem taşımaktadır. Hayvan besleme, hem verim miktarını hem de elde edilen ürünlerin kalitesini etkilemektedir. Ayrıca besleme harcamaları tüm hayvancılık kollarında değişken maliyet unsurlarının en az yarısını oluşturmakta, bazı dallarda bu oran %70-75’lere ulaşmaktadır.

Türkiye’de hayvan besleme için yem katkısı üreten karma yem sanayisinde, üretilen hammaddelerin kaliteli olmaması ve ithal edilen hammaddelerde yaşanan sorunların bulunmasına rağmen 1958 yılında Yem Sanayi Türk A.Ş. tarafından kurulan ilk fabrikalardan günümüze kadar geçen sürede büyük ilerleme kaydedilmiş, teknoloji, fabrika sayısı ve üretim potansiyeli çok artmıştır. Karma yem sanayisinin kurulduğu yıllardan itibaren faaliyette olan yem katkı ve premiks sanayisi de sektöre hayvan besleme, rasyon bilgisi, yem teknolojisi gibi konularda bilgi aktarmış ve gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Yem Katkı Maddeleri

Yem katkı maddeleri; hayvanlarda sağlığın korunması, verimin kalite ve miktarının yükseltilmesi, yemde besin maddeleri miktarının artırılması, besin maddelerinin ve 24 yemin korunması ile yemlere belirli bir form verilmesini sağlamak üzere kullanılmaktadır. Bu amaca yönelik olarak günümüzde değişik başlıklar altında sınıflandırmalar yapılmak suretiyle yüzlerce madde kullanılmaktadır.

Yem katkı maddeleri; doğal ya da yapay olanlar,

Hayvan türlerine göre; tavuk yemleri için veya sığır yemleri için olanlar,

Kimyasal özelliklerine göre; organik olanlar, inorganik olanlar şeklinde sınıflandırmalara sokulmuştur.

Yem katkı maddeleri, AB mevzuatında, görevlerine ve hayvan vücudundaki fizyolojik işlevlerine göre sınıflandırılmaktadır. Buna göre yem katkı maddeleri;

  • Yem teknolojisi ile ilgili yem katkı maddeleri,
  • Duyusal yem katkı maddeleri,
  • Besin madde niteliğindeki yem katkı maddeleri
  • Zooteknik yem katkı maddeleri,
  • Antikoksidiyaller şeklinde sınıflandırılmaktadır.