Antioksidanlar

AB yem katkı maddeleri sınıflandırmasına göre, yem teknolojisi ile ilgili yem katkı maddesidir. Yemlerin imal edilmesi, taşınması ve depolanması sırasında içlerinde bulunan özellikle doymamış yağ asitleri, vitamin A, D ve E gibi bazı besin maddeleri ile renk pigmentleri gibi aktif maddeler oksitlenerek özelliklerini yitirir. Bu oksitlenme karma yem sanayinde önemli bir problemdir. Bu nedenle oksitlenmenin önlenmesi; besin maddelerinin ve diğer etkin maddelerin stabil kalarak özelliklerini sürdürmeleri, gerek hayvansal ürünlerin miktar ve kaliteleri ve gerekse hayvan sağlığını bozmaması için önemlidir.

Doğal antioksidan olarak; tokoferol (vitamin E) ve askorbik asit (vitamin C) veya bunların tuzları yem katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Sentetik antioksidanlara, Butylated hidroxy annisole (BHA), butylated hidroxy tolien (BHT), ve etoxyquin (EQ) örnek verilebilir